Skip to main content

Begeleid zelfstandig wonen

Wie eraan toe is, kan doorstromen naar een wooneenheid in Den Burg. Daar wonen cliënten zelfstandig, maar met begeleiding van zorgverleners in de namiddag en avond. De begeleiding is gericht op zelfredzaamheid. Het is de bedoeling dat bewoners zo zelfstandig mogelijk leven, met alles wat daarbij komt kijken: een gezonde maaltijd koken, de administratie beheren of een fietsband plakken zodat je op tijd naar je werk kunt. Binnen deze setting bieden wij cliënten een dagbestedingsplek op de Novalishoeve. Een andere mogelijkheid is arbeidsparticipatie bij een lokaal bedrijf, eventueel in samenwerking met een uitkerende instantie.

Fasegerichte ontwikkeling

Novalishoeve hanteert een fasegerichte ontwikkeling. We onderscheiden daarbij vier ontwikkelingsfasen. De eerste fase staat in het teken van het aankomen, tijdens de tweede fase verbinden de cliënten zich met de woon- werkgemeenschap. In de derde fase richten we ons op het verdiepen en de vierde fase staat in het teken van loslaten. In de derde fase kan het wonen in een appartement op het erf een opstapje zijn naar (begeleid) zelfstandig wonen. Bewoners voeren in deze fase een aantal zaken zelfstandig uit, zoals koken en schoonhouden van hun appartement. Cliënten voor wie doorstromen naar een meer zelfstandige woonvorm niet haalbaar is, blijven aan hun persoonlijke ontwikkeling werken.

Rust & Ritme

Het leven en werken op de boerderij is ons uitgangspunt. Het heeft een gezonde, helende werking op cliënten. Novalishoeve kent een vast ritme van activiteit en rust, van dag en nacht, en van de dagen in de week. Ritme is in onze visie een dragende kracht en vormt een belangrijke basis voor gezondheid. Op een boerderij staat alles in het teken van de seizoenen. Je beleeft dit natuurlijke ritme elke dag! Samen werken aan zinvolle producten heeft bovendien een positief effect op de eigenwaarde en de sociale vaardigheden van de cliënt. Daarnaast bieden we specifieke ¬psychomotorische therapie (PMT).

Zorg

De mens, dat is waar het om draait. Voor elke cliënt bestaat een persoonlijk zorg- en begeleidingsplan. Om dit plan te evalueren, gaan we regelmatig samen om tafel. In onze aanpak zijn diverse therapieën mogelijk. Het (samen)leven en werken op Novalishoeve is de ‘hoofdmoot’, om bewoners zich in alle rust te laten ontwikkelen. Dagbesteding op Novalishoeve wil zeggen: meewerken in de stallen, de tuin, op het land, in de houtwerkplaats of in onze winkel / dagcafé, bakkerij, melkverwerking of ijskeuken. Is iemand nog leerplichtig, dan wordt er gezocht naar passend onderwijs.

Ondersteuning

Alle cliënten hebben minstens één keer per week een steunend en structurerend gesprek met hun persoonlijk begeleider. Elke drie maanden gaan we om tafel voor een evaluatie, waarbij de cliënt, belangrijke betrokkenen, persoonlijk begeleider, werkleider en coördinator aanwezig zijn. Na een korte terugblik worden de doelen voor de komende periode geformuleerd. De uitkomst is afhankelijk van de fase waarin de cliënt zich bevindt. Binnen het jaar zijn er markeringspunten, die extra aandacht krijgen door jaarfeesten. Bij Novalishoeve wordt daar intensief bij stilgestaan, via gesprekken of kunstzinnige activiteiten. Dat geeft de cliënten meer bewustzijn van het verloop van het jaar.

Heb je een (zorg)vraag met betrekking tot een van onze woon-/werkplekken op het erf? Vul het aanvraagformulier in.

Na ontvangst van een aanmelding zullen wij binnen 4 weken met een inhoudelijke reactie komen.

Aanmelden

Wonen
Heb je een (zorg)vraag met betrekking tot een van onze woon-/werkplekken op het erf? Vul het aanvraagformulier in.

Ambulante begeleiding
Voor vragen en/of aanmelding voor ambulante begeleiding kun je contact opnemen met ons via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dagbesteding
Dagbesteding: Voor vragen en/of aanmelding voor dagbesteding kun je contact opnemen met ons via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.